fbpx

Zašto decu toliko privlače mobilni telefoni?

Deca su danas izložena mobilnim telefonima još od prvog dana. Nekada je svet bio drugačiji, telefone  nisu imali svi kao danas. Međutim, svet se menja, a sa njim i naše, ali i ponašanje naše dece. 

Pre svega, beba kada se rodi, roditelji je stalno slikaju, snimaju, puštaju pesmice preko telefona i deca su telefonima izložena još od prvog dana. U dečijoj okolini svi imaju telefon, svi ukućani, roditelji, gosti koji dolaze, telefoni su svuda oko dece, te im je zato još teže objasniti da to nešto što koriste svi oko njih, nije i za njih i njihov uzrast. Iako možda ne želimo da priznamo, ali u dečijoj percepciji telefon je isto što i recimo čaša, u kući je, svi je koriste, kao najobičniju stvar, a njemu govore kako to nije za njega, jer je od stakla. Primer je vrlo plastičan, ali najlakši za objasniti pojam telefona i kako deca danas gledaju na njega. Baš zbog tolike upotrebe, teže je detetu ograničiti korišćenje nečega što svi koriste.

Mobilni telefon privlači dečiju pažnju

Sve na telefonu je šareno, puno animacija koje se pokreću, zvučno i vrlo realistično, sve to detetu privlači pažnju i budi mu radoznaost. Šta je to što se tako pokreće, što peva, vrlo lako se dete zainteresuje za nešto što u tolikoj meri zaokupira njegovu pažnju. Ukoliko roditelji ne vode računa šta i koliko dete gleda, dete će vrlo brzo gledati u ekran kao hipnotisano, a toliki nadražaj oka šarenilom može i da zbuni dete. Takođe, sadržaj koji je namenjen deci je i te kako šarenolik, zanimljiv da deca prosto upijaju takav sadržaj.

Deca se sa telefonom poistovećuju

Sadržaj namenjen deci je u svim segmentima njima prilagođen, možete primetiti da je glas, koji stoji iza likova koji se kroz video ili aplikacije deci obraćaju, veoma mio, dečiji, nežan, to je idealna način da se dete poistoveti sa sadržajem koji konzumira, jer mu se obraća neko sličan njemu. Takav sadržaj detetu još više budi maštu i radoznalost, ko je taj dečak ili devojčica koji mu se obraćaju kroz ekran. I ubrzo deca razvijaju prema tim zamišljenim likovima određeni odnos, ubrzo im telefon postaje zanimljiv kao kada imaju kućnog ljubimca, upravo zbog te prilagođenosti njihovom uzrastu, takav sadržaj deca žele da konzumiraju samo više i više.

Deca žele da budu kako mama i tata

House photo created by gpointstudio – www.freepik.com

Deca uče po modelu, ugledajući se i kopirajući sve što rade roditelji. Činjenica je da su roditelji danas na telefonima, preko njih rade, zabavljaju se, troše svoje slobodno vreme preko društvenih mreža, edukuju se, sve u svemu, roditeljima je telefon u rukama skoro svakodnevno. Deca to vide, pri tom njihov način razmišljanja je sveden na konkretan nivo i dete učeći od svojih roditelja, uči i vidi da je i telefon deo njihovog ponašanja. Sva deca žele da budu veliki kao mama i tata, ukoliko roditelji koriste telefon, isto će želeti i njihovo čedo. Zato je besmisleno deci braniti telefon, jer bi to bilo delotvorno samo ukoliko ga ni mi stariji ne bi koristili, ili bar smanjili njegovu upotrebu, a pošto je to složićete se, postalo nemoguće, ostaje nam samo da vodimo račina šta i koliko deca gledaju preko telefona i da ih učimo kako pravilno da koriste telefon. Pored toga, bitna je roditeljska pažnja i posvećenost, kako bi deca imala što raznovrsniji sadržaj u toku dana i kako bi dan provodili napolju sa porodicom, igrajući se loptom npr, a ne uz telefon.

Deci telefoni privlače i te kako pažnju, jer su tako i osmišljeni kako bi dečiji fokus bio na njima i zato je važno detetu skretati pažnju na drugačije načine, a ne telefonom. Izbegavajte da detetu dajete telefon samo kako bi bilo mirno, jer je to velika greška koja se baš često ponavlja, detetu je bitna roditeljska pažnja, zato budite fokusirani i usmereni na svoje dete i trudite se da im dan bude ispunjen različitim aktivnostima.

Popularno

Roditeljstvo

Kada je prerano za ekran?

19. jun 2021.

Roditeljstvo

Učenje kroz igru

19. jun 2021.