fbpx

Učenje kroz igru

Svi znamo da je učenje važno i da traje celog života, čovek uči dok je živ. Ali, maloj deci učenje predstavlja nešto strašno, jer ih roditelji teraju da uče, a sve što je moranje, kod dece izaziva odbojnost. Radije bi se igrali, nego što bi seli i učili. Međutm, mala deca uče svakoga dana, oponašajući svoje roditelje, iz svakodnevnih aktivnosti… Što je dete manje, učenje je prisutnije, ali ne direktno učenje, već spontano učenje koje je deo svakodnevice.

Deca do 3 godine starosti uče svakodnevno. Njih roditelji uče svojim primerom – kako da se ponašaju, šta je za njih, a šta ne, sve do učenja prvih reči, boja, brojeva, pojmova, životnja, predmeta. Deca uče svakodnevno.

Što je dete manje, to mu je teže objasniti neke stvari. Potrebno je mnogo ponavljanja kako bi dete shvatilo i usvojilo određenu stvar. Zato je najbolje malu decu učiti kroz igru, kada to nije klasično učenje, već igranje i zabava, kroz koju dete spontano uči i usvaja zadato.

Baš zbog ove potrebe, nastale su igračke, slikovnice, bojanke, sve ono što predstavlja zanimljivu igru, a iz koje dete zapravo uči i razvija svoju maštu, mišljenje, kreativnost, inteligenciju i što mu zaokupira pažnju i fokusira je na određenu stvar.

Učenje kroz igru je najbolji način učenja

Deci je šaren sadržaj, koji je prilagođen njihovom uzrastu najzanimljiviji, privlači im pažnju i sve što je igra je uvek dobrodošlo i takvo učenje deca lakše prihvataju.

Zato je učenje na ovaj način najbolje i najlakše za usvojiti, jer ne predstavlja učenje direktno, već  se dete igra, gleda svoju omiljenu emisiju, igra se na podu, slaže slagalicu i iz toga uči puno pojmove, reči, boje, životinje. Čak i kasnije, kada poraste, detetu je ovaj pristup učenja najbliži. Strani jezik je lakše učiti kroz igru, nego uz knjigu. Deca najlakše usvavaju gradivo koje je njima zanimljivo. Tako su nastale mnoge edukativne igre za decu, muzičke slikovnice, bojanke, razne table koje podstiču razvoj mišljenja i motorike, igračke koje su više od igre, čiji je akcenat upravo na učenju, kao i mnoge edukativne aplikacije.

Roditeljska uključenost je najvažnija

I pored svih igračaka i mogućnosti učenja i igranja, ništa ne bi bilo isto bez roditeljske pažnje i uključenosti. Sve igre su koncipirane tako da je roditelj jako važan, da je uz dete dok se igra i da uče zajedno. Roditelji su ti koji uče svoju decu od prvog dana, a igračke su samo instrumenti zajedničkog učenja. Zato, uključite se u igru i učite svi zajedno, čitajte svojoj deci, učite pesmice, prve reči, pojmove, predmete, životinje, a kako bi igra bila što zanimljivija, a učenje što efikasnije izaberite instrumente koji su vašem detetu najzanimljiviji i za koje pokazuje interesovanje. Pored toga, roditelji su ti koji detetu diktiraju tempo i doziraju igru i učenje, čak i kada je to na aplikacijama iz kojih dete uči o životinjama, na primer. Najbitnija je roditeljska uključenost, kao i roditeljski nadzor i doziranje takvog sadržaja.

Lakše je učiti, kada učenje nije moranje

Pođimo od sebe: i nama starijima teško pada da odradimo neku aktivnost kada nas neko na nju tera, kada je to mimo naše volje i interesovanja. Naravno da je uradimo, ali je mnogo lakše kada radimo ono što volimo. Isto je i sa decom, lakše uče i usvajaju onaj sadržaj koji je njima zanimljiv, nego kada ih roditelji na silu teraju da uče. Zato, učinite svojoj deci svako učenje zanimljivim, jer  kroz igru će dete naučiti mnogo više, nego kroz klasičan način učenja.

Trudite se da učenje uvrstite u svoju svakodnevicu, da dete učite pojmovima na svakom koraku, u šetnji, dok kuvate ručak zajedno, dok gleda tv ili dok je na tabletu. Neka sve bude učenje, prilagođeno detetu i njegovim interesovanjima, jer sve može biti igra, pa i samo učenje.

Popularno

Roditeljstvo

Kada je prerano za ekran?

20. maja 2021.

Roditeljstvo

Učenje kroz igru

20. maja 2021.