fbpx

Koliko vremena deca treba da provedu iskred ekrana?

U današnje vreme, u doba ekspanzije tehnologije i interneta, kada svi koriste telefone na svakom koraku, neminovno je da su i deca izložena ekranima.

Ekran sam po sebi ne može da naudi detetu, kao ni njegovom razvoju, ali njegova preterana upotreba može. Zato je važno koliko dugo vaša deca u toku dana provode ispred ekrana.

Koristite telefon, ali pametno!

Detetu su sadržaji preko ekrana vrlo zanimljivi, sve je šareno, u pokretima i lako zaokupira detetovu pažnju, ali roditelji treba da vode računa kako i koliko će njihovo dete konzumirati ovakav sadržaj.

Zato, ograničite detetu dnevnu izloženost ekranu. Istraživanja su pokazala da dete koje u toku dana provede manje od 2 sata ispred ekrana, neće imati problema u razvoju i da je to vreme koje treba poštovati kada su deca i ekrani u pitanju.

Ostatak vremena se može koristiti za igru sa igračkama, za učenje novih pesmica ili razvijanje govora zajedno sa roditeljima.

A kako detetu ograničiti upotrebu ekrana?

1. Budite primer svom detetu

Dete svakog dana gleda svoje roditelje sa telefonom u rukama i zato, pre svega, krenite od sebe. Za početak, smanjite upotrebu telefona u toku dana što je više moguće, jer dete uči gledajući vas.

2. Ograničite upotrebu ekrana tokom obroka

Izbacite upotrebu telefona tokom obroka, jer je detetu jako važno da nauči kako se jede, umesto da to vreme provede fokusirano na crtani film.

Izvor slike: prostooleh – www.freepik.com

3. Naviknite dete na određeno doba dana

Detetu odredite doba dana koje je namenjeno telefonu ili ekranu i potrudite se da uvek u isto vreme konzumira takav sadržaj. Na taj način će dete naučiti kada je vreme za ekran i neće ga tražiti tokom dana.

4. Limitirajte vreme provedeno ispred ekrana

Starija deca mogu provesti i do 2 sata ispred ekrana, a preporučljivo je da manja deca provedu i manje od toga. Svedite to vreme na pola sata u toku dana, i tih pola sata iskoristite pametno, učite o životinjama ili učite nove pojmove i pesmice preko aplikacija koje su kreirane baš za njihov uzrast, kako dete ne bi preko telefona videlo sadržaj koji nije adekvatan za njega.

Od ekrana i telefona ne možemo pobeći, ali zato možemo naučiti da ih koristimo pametno i mi odrasli, kako bi tome naučili i našu decu.

Popularno

Roditeljstvo

Kada je prerano za ekran?

23. aprila 2021.

Roditeljstvo

Učenje kroz igru

23. aprila 2021.