fbpx

Kako zaštititi decu od nepoželjnog sadržaja?

Na internetu se može pronaći svašta - od jako poučnih i korisnih informacija, do onih koje nikako ne bi smele deci da budu pred očima, poput eksplicitnih scena, materijala koji sadrži nasilje i slično. Svi znamo šta je za decu i njihov uzrast, a šta prosto nije.

A kako kontrolisati sadržaj koji je za decu?

Pre svega, budite prisutni. Nemojte detetu dati telefon i ostaviti da sam konzumira sadržaj. Budite pored deteta, jer je vaša prisutnost kao roditelja jako važna.

Potom, nemojte detetu davati telefon po ceo dan, već odredite doba dana koji je predviđeno za upotrebu računara, tableta ili telefona. Pored telefona, dete u toku dana treba da ima raznovrsan sadržaj – da se igra, slaže slagalicu, pomaže vam u kući, šeta se, spava. Telefon neka bude samo mali delić detetovog dana.

Ne ostavljajte uključen TV, jer će dete konzumirati raznovrsan sadržaj koji se smenjuje, čak iako ne gleda direktno u ekran. Takođe, ne ostavljajte dete samo sa telefonom ili tabletom, nemojte detetu uključiti Youtube sa sadržajem za odrasle, jer će tako videti veliki broj reklama i sponzorisanog sadržaja.

Budite u toku šta vaše dete gleda na internetu i birajte sadržaj bez reklama

Sadržaj namenjen deci ne bi trebao da sadrži reklame i trebao bi da ima mogućnost roditeljskog nadzora. Postoje mnoge aplikacije, različitog edukativnog sadržaja koje ne sadrže reklame i iz kojih dete ne može samostalno da izađe, već je potrebno da roditelj to uradi. Birajte sadržaj koji će štititi vašu decu, pored kog ćete biti mirni čak i ukoliko je dete na par minuta ostalo samo sa telefonom dok vi, recimo, širite veš.

Jedna od tih aplikacija je upravo i “Životinje”, aplikacija edukativnog karaktera, koja ne sadrži reklame i iz koje dete ne može samostalno da izađe i posećuje drugi sadržaj na internetu ili u telefonu. Ukoliko deca prate pesmice preko Youtube-a, birajte KIDS varijantu bez reklama.

Aplikacija „Životinje“

Na ovaj način ste sigurni da vaše dete neće videti nešto što nije za njegov uzrast, jer konzumiranje takvog sadržaja je bezbedan način da dete koristi uređaje, koji su zapravo namenjeni roditeljima. Zato birajte sadržaj koji je strogo namenjen deci, koji ne sadrži reklame, jer danas reklame sadrže mnoštvo scena i dijaloga koji nikako nisu za dečiji uzrast.

Popularno

Roditeljstvo

Kada je prerano za ekran?

6. maja 2021.

Roditeljstvo

Učenje kroz igru

6. maja 2021.