fbpx

Kada je prerano za ekran?

Sigurno se skoro svakoj mami desilo da je detetu dala telefon ili tablet kako bi mu zaokupirala pažnju dok ona skuva ručak, usisa ili obavi neki drugi posao. Takođe, preko tableta, telefona puštamo deci muziku kako bi se uspavala, kako bi slušala pesmice dok se igraju, međutim da li to treba zaista raditi i kada?

Dete pre uzrasta od dve godine nikako nije za telefon

Bebi se mozak razvija svakodnevno. Hiljade i hiljade sinapsi na dvevnom nivou utiču na razvoj mozga kod male dece. Beba svakodnevno spoznaje nove zvukove, boje, oblike i svakodnevno uči nešto novo, ali malu bebu ne treba izlagati prejakim nadražajima, poput ekrana. Na ekranu je sve šareno, u pokretima, prosto hipnotiše detetovu pažnju. Zamislite malu bebu kojoj je sve novo i koliki je to šok kada je izložena nečemu što nije za njen uzrast. Mozak bebe se najbrže razvija tokom prve godine života i sve novo beba najbolje uči kroz interakciju sa roditeljima i ukućanima, a ne preko ekrana. Interakcija sa vašim detetom je ključna za njegov pravilan razvoj. Pričajte svojoj bebi, pokazujte joj i imenujte stvari, pevajte joj.

Nakon druge godine, konzumacija medija mora biti kontrolisana

Deca su danas izložena telefonima pored svojih roditelja. Nakon druge godine dete razume, govori i više je zainteresovano za crtaće, ali nemojte ni sa tim preterati. I nakon druge godine dete se i dalje razvija, kao i mozak deteta i svakodnevna izloženost ekranima svakako nije dobra za dete. Ali pošto je telefon kao i TV deo svakodnevice, odredite kada i koliko će dete biti izloženo ekranima.

Interaktivne igrice više zaokupiraju detetovu pažnju

Ukoliko je dete zainteresovano za telefon, prilagodite sadržaj njegovom uzrastu i birajte sadržaj iz kog će dete učiti i pospešite interakciju i na ovaj način. Neka to budu sadržaji koji zahtevaju detetovu uključenost, ili ako ne zahtevaju, vi budite pored svog deteta i razgovarajte o tome, pospešujete detetov govor na ovaj način i njegovo mišljenje. Ovaj način je bolji od samo pasivnog sedenja i gledanja u ekran.

U tom periodu svaka interaktivna igrica je dobrodošla. Najpre neka to budu slagalice, razne bojanke, radni listovi, a potom ekran i ono najbitnije – budite pored svog deteta, jer je roditelj ključan u interakciji, kako bi to zaista i bila interakcija, a ne samo pasivno posmatranje.

Popularno

Roditeljstvo

Kada je prerano za ekran?

3. jun 2021.

Roditeljstvo

Učenje kroz igru

3. jun 2021.