fbpx

Da li roditelji treba da se boje telefona i da ga brane svojoj deci?

Danas svi koristimo telefone, oni su sastavni deo naših života, uz telefon se budimo i ležemo u krevet, uz telefon jedemo, koristimo ga i u poslovne svrhe, ali i za zabavu. Konzumacija društvenih mreža na dnevnom nivou je velika, još ako društvene mreže koristimo u poslovne svrhe onda je to celodnevna izloženost telefonu. Međutim, isto to što mi odrasli radimo tokom celog dana branimo našoj deci. 

A da li je zabrana najbolji način? 

Mnogi će reći da, jer deci ne treba dozvoljavati sve što rade i odrasli, ali šta ćemo sa delom da deca uče od svojih roditelja po modelu, ugledajući se na njih i kopirajući ono što oni rade? A istina je da odrasli koriste telefon preko celog dana i da takav model ponašanja daju i svom detetu, kao adekvatan i kao jedini ispravan za usvajanje. Mobilni telefon je postao deo života, ali i vaspitanja. Ukoliko smatramo da naše dete ne treba ni da priđe telefonu, isto onda važi i za odrasle. Roditelji su ti koji svojim ponašanjem uče svoje dete ponašanju, ne možemo da očekujemo da nešto radimo i pokazujemo detetu da je to u redu, a da mu sa druge strane to isto branimo, jer dete će biti zbunjeno, zašto je telefon loš ako ga mama i tata stalno koriste, zašto mama i tata koriste loše stvari? Telefon je tu, u svim našim domovima, ne koristimo ga samo na poslu, već i kod kuće, dete to vidi i usvaja kao prihvatljivo ponašanje. 

Ako je telefon tu, da li ga onda treba braniti detetu ili treba imati drugačiji pristup?

Nemoguće je da danas roditelji prestanu da koriste telefone kod kuće, jer mnogi od kuće i rade, mnogi su hobi pretvorili u posao, dakle telefon je nemoguće danas izbaciti iz upotrebe, ali zato možemo pametno da biramo i doziramo detetovu izloženost telefonu. Ako posmatramo dete i njegov rast i razvoj, kao i poruku koju mu šaljemo našim ponašanjem, onda bi idealno bilo da telefon koristimo samo na poslu i da ga ugasimo kako uđemo u kuću, a da li je moguće da se tako nešto i dogodi, naravno da nije. Zato, nemojte svom detetu braniti telefon, jer mu na taj način upravo dajete loš primer i diskreditujete sebe kao roditelja i kao autoritet, već dozirajte detetu vreme korišćenja telefona. 

Dete na telefonu može puno toga da nauči.

 Zamislite život na planeti za 15 – 20 godina, tehnološka pismenost će biti isto što i danas poznavanje engleskog jezika, a kada smo mi bili mali nismo ga svi učili, već smo ga savlašđivali kasnije na fakultetu, kroz posao, serije, filmove i mnogo je lakše bilo onima koji su engleski znali i učili od malena, isto će biti i sa telefonima i računarima kada naša deca odrastu, zato nemojte uskraćivati znanje svojoj deci, već ih naučite kako da telefon pametno iskoriste i nauče dosta toga. Pored toga, trudite se da dete ima kvalitetno vreme provedeno van telefona, da se igra na podu igračkama, da se igrate vi sa njim, da slaže slagalicu, da uči nove reči i pesmice, jer ovde ne govorimo da sve treba da radi na telefonu, naprotiv, već da telefona ne treba da se plašimo i da ga branimo, on je deo našeg život, te je samim tim deo i detetovog života. Umesto da se telefona bojimo, treba ga koristiti pametno, a za taj pametan način su tu upravo aplikacije koje vaše dete uče novim stvarima, kao i ograničeno vreme provedeno na telefonu, npr. pola sata do sat vremena dnevno ukupno. Problem nije u telefonu, već u načinu njegovog korišćenja, jer dete ne treba ceo svoj dan da provede gledajući crtane filmove, igrajući igrice i zureći u telefon, jer pre svega to nije dobro ni za koga, a po najmanje za dete. 

Da li je telefon štetan za dete ili je te roditeljski strah?

Mnogi znaju da kažu kako je telefon štetan za dete, jer ga se zapavo boje, plaše se da će dete preterati i razviti zavisnost, međutim ne treba da se bojite, jer nije telefon štetan sam po sebi, štetna je njegova preterana konzumacija, jer roditelji kako bi dete bilo mirno uključe detetu crtane filmove i to je to, ali to je pogrešan način, kada je u toku dana detetu sva aktivnost bila na telefonu, naravno da to nije dobro za njegov celokupan psihofizički razvoj, za razvoj mišljenja, razvijanje mašte, razvoj govora i inteligencije, kao i za fizički razvoj. Ali ako detetu omogućite kvalitetne aktivnosti tokom dana, mala doza telefona neće biti štetna, još ako i za to kratko vreme zapravo preko telefona uči , razvija mišljenje, maštu, govor i još ako to sve radite zajedno, jer je vaša uključenost i te kako važna, to nikako ne može biti loše. Sve je na vama kao roditelju, vi ste ti koji dozvoljavate ili ne da dete u tome pretera. 

Zato ne plašite se telefona, već naučite svoje dete da ga koristi pametno.

Popularno

Roditeljstvo

Kada je prerano za ekran?

31. marta 2021.

Roditeljstvo

Učenje kroz igru

31. marta 2021.